JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 22.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbata owocowa

Obiad: Zupa jarzynowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Kluski leniwe (mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten, jajko), kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa

 

WTOREK 23.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) jajko, rzodkiewka, szczypiorek, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy z wodą

Obiad: Zupa grysikowa (seler) Ziemniaki, kotlet drobiowy (jajko, zboża zawierające gluten) mizeria ze śmietaną/jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: Rożek drożdżowy z marmoladą, (zboża zawierające gluten, jajko, mleko i produkty pochodne), ½ jabłka,  herbata

 

ŚRODA 24.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) twarożek, pomidor, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa ziemniaczana z kiełbasą (seler) Jabłka w cieście (mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten), kompot

Podwieczorek: Kanapka z masłem, ser żółty, papryka, rukola, herbata

 

CZWARTEK 25.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) pasta z tuńczyka, ogórek, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa dyniowa z makaronem (seler, mleko i produkty pochodne, jajko, zboża zawierające gluten) Mix ryżu białego i brązowego, gulasz z indyka, surówka z czerwonej kapusty,  kompot

Podwieczorek: Płatki kukurydziane z mlekiem, nasiona słonecznika, rodzynki, płatki migdałowe

 

PIĄTEK 26.04.2024

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni/ wieloziarnistymasłem (zboża zawierające gluten) wędlina, papryka, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: herbatka owocowa

Obiad: Zupa pieczarkowa z ryżem (seler, mleko i produkty pochodne) Makaron spaghetti z mięsem i warzywami, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, jabłko kostka, dżem owocowy 100%, chrupki kukurydziane

 

 

Opracowała: Agnieszka Płatek-  intendent przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak