photo1.png
photo2.png
photo3.png

 

przedszkole czernichow jpg

 SZANOWNI RODZICE !

Podajemy nr konta na który można

dokonać przelewu bankowego

za korzystanie z usług przedszkola:

64 859100070060043004620013

 

DANE DO PRZELEWU

NA RADĘ RODZICÓW:

 Ryszka Beata

 Nr konta:

85 8591 0007 0061 0438 8675 0001

 Tytuł: Imię i nazwisko dziecka, grupa

adres e mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

 



 

Dzisiejszych odsłon425
Ilość wszystkich odsłon16419

Ilość odsłon: 667

JADŁOSPIS

 

 

 

PONIEDZIAŁEK 18.06.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, szynka bez wędzenia, mix papryki, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa krupnik Ziemniaki, eskalopki, mizeria ze śmietaną/jogurtem , kompot

Podwieczorek: Owoce: truskawki/banan

 

WTOREK 19.06.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, twarożek, szczypiorek, rzodkiewka, kakao, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa dyniowa z ryżem, Mix makaronu, klopsy w sosie, surówka z czerwonej kapusty, kompot

Podwieczorek: Ciasto babka piaskowa z kakao, ½ jabłka, woda z cytryną

 

ŚRODA 20.06.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, szynka prasowana, pomidor, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami i jajkiem, Ryż z koktajlem, kompot

Podwieczorek: Jogurt naturalny, bakalie (rodzynki, żurawina, słonecznik, migdały) pałki kukurydziane

 

CZWARTEK 21.06.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, serek homogenizowany, płatki kukurydziane, mleko, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Rosół z makaronem, Ziemniaki, mięso mielone, marchewka gotowana, kompot

Podwieczorek: Sałatka owocowa (arbuz, banan, winogrono)

 

PIĄTEK 22.06.2018

Śniadanie: Chleb mieszany z masłem, ryba w sosie pomidorowym, kawa Inka z mlekiem, herbata z cytryną

II śniadanie: sok owocowy

Obiad: Zupa ogórkowa z ryżem, Naleśniki z białym serem, jogurtem naturalnym, kompot

Podwieczorek: bułka grahamka z masłem, szynka w kotle gotowana, pomidor, herbata

 

Opracowała: Agnieszka Płatek- p.o. intendenta przedszkola, Anna Stańko- kucharka

Zatwierdziła: Elżbieta Galos- dyrektor przedszkola

 

 

 

Receptury przygotowywanych posiłków są do wglądu dla osób zainteresowanych u Intendenta w siedzibie przedszkola.

Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są składniki, które stanowią substancje powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE Nr 1169/2011

 

 

Alergeny występujące w posiłkach:

 

1-     Zboża zawierające gluten

2-     Skorupiaki i produkty pochodne

3-     Jaja i produkty pochodne

4-     Ryby i produkty pochodne

5-     Orzechy ziemne (arachidowe)

6-     Soja i produkty pochodne

7-     Mleko i produkty pochodne

8-     Orzechy

9-     Seler i produkty pochodne

10-Gorczyca i produkty pochodne

11-Nasiona sezamu i produkty pochodne

12-Dwutlenek siarki

13-Łubin

14-Mięczak

 

 


 

Majowe przepisy dla zdrowia i smaku !

 

 

Przepisy na piknik w plenerze

ziemniak

Pieczone ziemniaki nadziewane

Składniki

  • ziemniaki czerwone, duże – 4 szt.
  • ser feta – 100 g
  • awokado – 1 szt.
  • granat – 0,5 szt.
  • suszone pomidory – 12 szt.
  • limonka – 1 szt.
  • jogurt naturalny – 4 łyżki
  • kolendra świeża – 0,5 pęczka
  • oliwa z oliwek
  • słodka papryka, mielona
  • sól
  • pieprz

Krok 1: Pieczemy ziemniaki

Ziemniaki możemy przygotować w piekarniku lub na grillu. Jeśli decydujemy się na piekarnik, wówczas należy je skropić oliwą z oliwek i doprawić solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez mniej więcej 1 godzinę. Jeżeli przygotowujemy ziemniaki na grillu, wystarczy je owinąć w folię aluminiową i wrzucić na ruszt. Upieczone ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek, uważając na to, by nie uszkodzić ziemniaka.

Krok 2: Nadziewamy ziemniaki

Na dno każdego ziemniaka wykładamy łyżkę jogurtu. Posypujemy mieloną papryką. Dodajemy fetę pokrojoną w kostkę. Oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Do ziemniaków dodajemy część ziarenek granatu. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Dorzucamy do ziemniaków. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w plastry. Ziemniaki skrapiamy sokiem z limonki. Na wierzch dodajemy drugą część ziaren granatu. Posypujemy liśćmi kolendry oraz solą i pieprzem.

Kiełbaski w papryce

Składniki

  • 4 spiczaste czerwone papryki, mniej więcej po 75 g
  • 2 dymki
  • 200 g twarożku śmietankowego
  • sól morska
  • kolorowy pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 12 kiełbasek pieprzowych Pikok
  • 300 g boczku, pokrojonego w cienkie plastry

Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.

Paprykę kroimy wzdłuż na trzy części, pozbawiamy nasion i myjemy. Dymkę siekamy, mieszamy z twarożkiem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Każdy kawałek papryki smarujemy 1 czubatą łyżeczką pasty.

Kiełbaski podpiekamy na gorącym grillu z każdej strony około 4-6 minut. Pozostawiamy, aż trochę ostygną, a następnie każdą kiełbaskę nakładamy na kawałek papryki. Całość owijamy boczkiem i smażymy na gorącym grillu z każdej strony około 6 minut.

Wskazówka: Jeśli chcemy, aby nasza papryka była całkiem miękka, podpieczmy ją wcześniej wraz z kiełbaskami przez kilka minut, obracając.

Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi

Składniki

  • 4 średnie, dojrzałe banany, umyte, obrane ze skórki, pokrojone w plastry
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • jogurt typu greckiego

Orzechy rozsypujemy na tacce do grillowania lub folii aluminiowej i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Prażymy do rumianego koloru, co jakiś czas mieszając. Studzimy.

Z folii aluminiowej robimy miseczki, w których umieszczamy banany i polewamy je miodem. Zamykamy miseczki dociskając delikatnie i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla. Grillujemy około 10-12 minut. Zdejmujemy z grilla, otwieramy folię, nakładamy gęsty jogurt i posypujemy orzechami włoskimi.